NOVA GRADIŠKA

Proslavljen blagdan sv. Vinka na Slavči

NOVA GRADIŠKA, 23. siječanj 2023. - Proslava svetog Vinka stari je tradicijski običaj koji se u Hrvatskoj obilježava 22. siječnja, a kojim se označava početak nove vinogradarske godine. Vincetovo je jedan od pet vinogradarskih zapovjednih blagdana, a u čast njega se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, odlaze od podruma do podruma i slave. Odrežu vinovu lozu, stave je u vodu te iz pupoljaka predviđaju kakav će biti urod grožđa. Običaj je objesiti kulen, kobasicu ili slaninu na na kolac da budu toliki grozdovi kao navedeni suhomesnati proizvodi. U nekim krajevima, posebice Zagorju kažu: Ak’ za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti!

Članovi novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča”, usprkos prohladnom vremenu i ove su godine nastavili tradiciju, okupili se jučer, na sam blagdan kod središnjeg križa na Slavči i nakon molitve i blagoslova vinograda, nastavili feštu po voćnjacima i vinogradima slikovitog vinobrda Slavče. Vinograde i voćnjake te njihove vlasnike blagoslovio je vlč. Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

Dobre volje, entuzijama, vinogradarskih i voćarskih priča ni ovoga puta nije nedostajalo, nazdravilo se, prigrizlo, a kao što to stari običaji i navade nalažu, slavit će se danas sveti Vinko do kasnih noćnih, pa i jutarnjih sati.

Ne smeta nama ni kiša ni hladnoća. To je običaj, a običaja se, zna se, valja i držati, a to nam nije teško, rekoše nam.

Foto: Krešimir Baković

 

Slične objave