Krenula ovogodišnja predavanja

Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Nova Gradiška

 Članovi novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora 26. siječnja su, nakon zimske stanke, ponovno krenuli s održavanjem tradicionalnih mjesečnih edukativnih predavanja. Ovoga puta predavač je bila dr. Ljepša Rakas Vujčić, specijalist fizijatar, subspec. reumatolog, a okupljenim je kolegama prezentirala još jednu temu iz područja zdravstva, dijagnostika i liječenje reumatoidnog artritisa:

– Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije. Stvarni uzroci nisu poznati. Prema najprihvatljivijoj teoriji “okidač” reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su abnormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija te virusna ili bakterijska infekcija. Upalni proces je nusproizvod imunološkog sustava, koji se bori protiv infekcije, te zalječuje rane i povrede. Reumatoidni artritis češći je u žena nego muškaraca u odnosu 3:1.

Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Karakterističan simptom reumatoidnog artritisa je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata. Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Neki tvrde da nalikuju simptomima prehlade ili gripe, osim, naravno, što simptomi reumatoidnog artritisa mogu trajati godinama. Dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa nije jednostavno. Mogu mu nalikovati mnoga druga stanja, a simptomi se razvijaju podmuklo. Rezultati krvnih pretraga i rendgenske snimke mogu biti normalni još mjesecima nakon pojave bolova u zglobovima. Krvnim pretragama može se posumnjati na moguć reumatoidni artritis. Te pretrage su: reumatoidni faktor, brzina sedimentacije eritrocita (SE), C-reaktivni protein (CRP).

Što se tiče liječenja ono se prije svega odvija klasičnim pristupom, nesteroidnim reumaticima, analgeticima, imamo cijelu skupinu lijekova koji modificiraju tijek bolesti. Uglavnom su to tablete, a ima i jedan oblik lijeka koji se daje u injekcijama. Ono s čime bih ja večeras upoznala svoje kolege je suvremeni pristup liječenju ove bolesti, tzv. biološka terapija. To su lijekovi koji djeluju na samu staničnu strukturu i sprečavaju upalne procese u samoj stanici. Koriste se odnedavno, imamo ih više vrsta, a uglavnom se daju u injekcijama. Daju se svakih 14 dana, pacijenticu lako obučimo i rezultati su odlični – kaže dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Zadovoljna još jednim održanim predavanjem i odazivom liječnika je i predsjednica novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Slavica Konjević Pernar:

– Nakon jednomjesečne stanke nastavljamo dalje. Svako ovakvo predavanje nama puno znači, stoga želim zahvaliti dr. Rakas Vujčić na održanom predavanju i svim kolegama na odazivu i doprinosu rada Zbora. I u godini pred nama nastavljamo s našim predavanjima, edukacijama i dobivanju novih saznanja, sve na korist naših pacijenata – kaže dr. Konjević Pernar.

 

 

Slične objave