OPĆINA REŠETARI

Međunarodni projekt OŠ Ane Starčevića Rešetari

OPĆINA REŠETARI, 10. svibanj 2023. - Na temelju natječaja MZO-a kojim se podupire suradnja sa školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, realiziran je još jedan posjet prijateljskoj Općini Lupac u Rumunjskoj u okviru međunarodnog projekta „Naš zavičajni govor“ od 3. do 6. svibnja 2023. U općini Lupac boravilo je devet učenika naše škole – Dunja Medenica, Loreta Atlagović, Klara Slišurić, Vita Marosavljević, Petra Slišurić, Fran Paušić, Šimun Vlaović te Mia Gregurić,  u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, knjižničarke Daniele Gubić, vjeroučiteljice Vesne Hodak, učiteljice razredne nastave Kristine Blažević i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata.

Uspješna i plodonosna suradnja između OŠ Lupac i OŠ Ante Starčevića Rešetari traje već dugi niz godina kroz međunarodni projekt „Naš zavičajni govor“. Kroz proteklih osam godina, koliko dugo se projekt provodi, realizirano je niz projektnih aktivnosti, a brojni učenici i učitelji su kroz projekt imali mogućnost usporediti način života i kulturu Hrvata u Domovini i izvan nje, razvijati komunikacijske vještine, obogatiti svoja znanja, njegovati sličnosti, ali isto tako uvažavati razlike.

Po dolasku u Lupac u večernjim satima, u srijedu 3. svibnja 2023., delegaciju naše škole srdačno su dočekali domaćini – učenici i njihovi roditelji, ravnateljica škole gđa Maria Marina Spataru, voditeljica projekta u njihovoj školi Maria Muselin, učiteljica Maria Dragia te načelnik općine Marian Vlašić sa suradnicima. Naši učenici bili su smješteni kod obitelji u mjestima Karaševo, Lupac, Klokotić, Ravnik te u Rešici. Ovom prigodom se zahvaljujemo roditeljima na srdačnosti koju su pružili našim učenicima. Zahvalu upućujemo i vlč. Juraju Patašanu koji je iste večeri ugostio učiteljski tim u prostoru župne kuće te zorno predstavio važan utjecaj crkve u očuvanju hrvatskoga jezika na tim prostorima. Vlč. Patašan je župnik crkve Sv. Mateja, apostola i evanđelista koja je smještena u središtu Lupaca i u kojoj se misna liturgija održava na hrvatskom jeziku.

Drugog dana posjete boravili smo u Osnovnoj školi u mjestu Klokotić gdje se nastava odvija na hrvatskom i rumunjskom jeziku. Tamo nas je srdačno dočekao učitelj hrvatskog jezika i povijesti Marian Lucacela zajedno s ravnateljicom Marinom Mariom Spataru, učiteljima projektnog tima i učenicima škole.

Nakon pozdravnih i poticajnih riječi ravnateljice Marine Marie Spataru i ravnatelja Tihomira Batala, uslijedilo je predstavljanje projektnih aktivnosti realiziranih proteklih mjeseci u obje škole. Naime, učenici su kroz nastavu Hrvatskog jezika, Likovnu i Glazbenu kulturu stvarali literarne radove različitih tema na temelju kojih su nastali predivni likovni radovi i uglazbljeni stihovi najuspješnijih pjesama. Preko stotinjak učenika naše škole je sudjelovalo u projektnim aktivnostima, a pristigle učeničke radove pomno je odabrala školska koordinatorica projekta Jasmina Zelenika zajedno s učiteljicom glazbene kulture Mateom Bakunić i učiteljem likovne kulture Mišom Gusićem i ostalim članovima proširenog učiteljskog tima. Tako je nastao digitalni zbornik radova učenika naše škole pod nazivom „Zavičajne riječi, boje i note“ kojeg je u Klokotiću predstavila knjižničarka Daniela Gubić. Zbornik sadrži 35 literarna rada, 35 likovna rada te 35 uglazbljenih stihova odabranih učeničkih pjesama koje su na flauti popratile učenice Klara Slišurić i Vita Marosavljević, polaznice 4. razreda Glazbene škole u Novoj Gradiški. Ovom su prigodom uvježbale i pred školskom publikom u Klokotiću izvele dvije skladbe na flauti –„Mađarski ples“ Johannesa Brahmsa  te „Ples šećerne vile“ Petra Iljiča Čajkovskog. Tijekom predstavljanja naši su učenici čitali po jednu pjesmu svake teme zastupljene u Zborniku: Veličanstveni slikar, Moja škola, Vukovar, Božić, Zima, Tvoj pogled i Proljeće je tu. Zbornik možete pregledati na sljedećem linku: Zavičajne riječi, boje i note te na web stranici projekta Naš zavičajni govor

Projektne aktivnosti partnerske škole predstavila je učiteljica Maria Dragia, nekoliko učenica pročitalo je svoje pjesme, a učenica Daria uljepšala je predstavljanje zvukom tamburice.

Uslijedila je likovna radionica na kojoj su učenici u skupinama oslikavali proljetne pjesme različitim likovnim tehnikama – kolaž, tempera i flomaster. Svoje radove predstavila je svaka skupina i zaslužila sve pohvale.

Nakon obilaska škole i kratkog druženja u prostoru škole, prošetali smo mjestom te pošli na zajednički ručak. Posjetili smo obližnji grad Rešicu u kojeg stanovništvo Općine Lupac uglavnom odlazi radi školovanja i zaposlenja.  Dan smo završili svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Klokotiću koju je na hrvatskom jeziku predvodio vlč. Milan Sima.

U petak, 5. svibnja, u jutarnjim satima zajedno smo  s domaćinima pošli u Rekaš, grad udaljen stotinjak km od Lupaca u kojem žive malobrojni šokački Hrvati. Tamo smo posjetili  katoličku crkvu Sv. Ivana Krstitelja u kojoj se služi misa na četiri jezika – na mađarskom, njemačkom, hrvatskom i rumunjskom. U Rekašu smo uz stručno vodstvo posjetili Muzej sela koji na otvorenom prikazuje razvoj sela kroz prošlost, a ondje nam se pridružio prof. Petar Hategan, lektor hrvatskoga jezika na Sveučilištu Zapad u Temišvaru i predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Rumunjskoj. Posljednja destinacija toga dana bio je obilazak velikog sveučilišnog i kulturnog grada Temišvara. Prelazeći preko prelijepih cvjetnih trgova, prof. Hategan dočarao nam je dio burne povijesti grada, a arhitektura i monumentalne građevine poput pravoslavne metropolitanske katedrale i novoobnovljene katoličke katedrale Sv. Jurja svakoga su od nas ostavile bez daha.

Posljednjeg dana boravka školskoj knjižnici u Ravniku darovali smo slikovnice, knjige i stručnu literaturu koju su prikupili naši učenici i djelatnici škole. Za vrijeme prijama kod načelnika Vlašića zahvalili smo se na gostoprimstvu i ugodnim trenutcima provedenim u Rumunjskoj. Učiteljski timovi su izrazili zadovoljstvo provedenim projektnim aktivnostima te iskazali želju za daljnjom suradnjom razvijajući i  nadalje ljubav prema hrvatskom jeziku i Domovini. Svi zajedno smo u iščekivanju 10. obljetnice ove prekrasne suradnje koja je toliko snažno spojila dvije škole i dvije prijateljske općine. Na povratku u Rešetare zadivio nas je grad Beograd pogledom iz autobusa.

Ovim se putem zahvaljujemo prije svega Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje financijski podupire suradnju škola sa školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine, kao i  Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi. Isto tako pomoć i potporu u ovom projektu su nam pružili Brodsko-posavska županija, Turistička zajednica Brodsko-posavske županije te Izdavačka kuća Školska knjiga.

 

Slične objave