OPĆINA REŠATARI

U Rešetarima svečano obilježen Dan općine i 30 godina postojanja

U povodu obljetnice osnutka održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su prezentirani projekti i dodijeljena priznanja zaslužnim za razvoj Općine. 

 

Tekst waves komunikacije

 

 REŠETARI, 12.  svibnja 2023. – Danas je u Rešetarima bilježeno 30. godina osnutka Općine Rešetari kojoj su prisustvovali brojni uzvanici i gosti.  Sve što se radilo u Općini u posljednjih 30 godina,  bilo je za boljitak općine i njezinih stanovnika. „Ovo je vrijedna općina, velikih mogućnosti, ali i ograničenja. No, i dalje se moramo razvijati, održivo i kvalitetno. U proteklim godina, otkako smo članica EU, završili smo, u tijeku su ili u planiranju više od 50 projekata sufinanciranih u najvećem dijelu bespovratnim sredstvima, ukupno vrijednih 33 milijuna eura, od čega su samo 2,25 milijuna eura općinskih sredstava. Želimo nastaviti pozitivan investicijski ciklus, s naglaskom na energetsku učinkovitost. U predstojećem razdoblju nas očekuje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata sa državnim institucijama, a s njihovom realizacijom ćemo dobiti novu viziju i pravac razvoja. Mi smo tu radi građana, svakodnevno, te svoju ulogu moramo odrađivati svjesno i ažurno“ rekao je načelnik  Općine Rešetari Zlatko Aga.

„Danas je prilika da se prisjetimo puta i godina koje su dovele malu općinu do moderne slavonske sredine. Realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata u mnogim mjestima još nije ni započela, a ovdje su već završeni brojni. Mala ste općina velikih rezultata. Demografski problem starenja nas kao društva prisutan je sve više, pa me zato izrazito veseli da radite aktivno na projektima kojima želite privući mlade da ostanu u ovoj sredini, rade i stvaraju svoju obitelj. Zajedno ćemo se u sinergiji i dalje razvijati u cilju razvoja zemlje, njenog gospodarstva i boljitka“, naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Klasić.

Gradonačelnik Grada Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak istaknuo je kako se od prije njegovog prvog posjeta općini prije 13 godina značajno promijenila. „Iako vam sve prilike nisu bile naklonjene za iskorištavanje EU sredstava, današnji rezultat je značajan. A najbolje vam tek dolazi novim programskim razdobljem. I dalje pozitivno, ustrajno i uporno gledajte na razvoj svoje općine u cilju uspješne budućnosti.“

Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća Rešetara istaknula je kako su svojim trudom i zalaganjem opravdali postojanje i ispunili očekivanja stanovnika i onih koji su je ostavili u nasljedstvo. „Godine iza nas nekad su bile turbulentne, ali plodonosne. Dizali smo ljestvicu, te gradili sredinu koja je poželjna za život, s jasnom vizijom daljnjeg razvoja. I dalje ćemo raditi najbolje što znamo i možemo kako bi našem stanovništvu osigurali sigurniji i kvalitetniji život, zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske te stvarati uvjete za povratak onih koji su otišli.“

Glavna poruka iza uspješnosti općine je da različitosti treba ostaviti sa strane i raditi na daljnjem stvaranju bolje, ljepše i uspješnije sredine. U sklopu sjednice dodijeljena su priznanja i odlikovanja osoba zaslužnim za razvoj općine:

Zlatnik kralja Ivana Zapolja dobili su: načelnik općine od 1993. do 2008. Alojz Kovačević, predsjednici Vijeća: Ivica Klepić, Marija Brkić, Marijan Moćan i Hrvoje Moćan te zamjenici načelnika Željko Brkić, Vladimir Majetić, Marija Slišurić, Mladen Oršulić i Željko Kolaković.

Priznanje Grb dobili su Nada Krivokuća, Tomislav Stokić i Željko Marinović.

Priznanje Plaketa primili su Sanja Kolaković i Hrvoje Milak.

Zlatnik kralja Ivana Zapolja s Poveljom zahvalnosti dobili su Matej Severović, Davor Rukavina, Marijan Furić, Tihomir Batalo, Sandra Orbanić i Žika Stojanovski. 

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i svijeće, te je održana molitva na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u centru Općine. 

Općinu konstantno prati rast i razvoj, poglavito u sektoru gospodarstva. Samim time ostvaruju jedan od svojih ciljeva, a to je smanjenje odlaska mladih izvan Hrvatske. Misija i vizija Općine su prosperirati na dobrobit svih, ali pri tome ne zanemarujući temelje na kojima su gradili i postigli sve što danas sa ponosom ističu.

 

Slične objave