GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

“GDJE MISLI NESTAJU” U Gradskoj knjižnici NG predstavljena knjiga Damira Šanteka

NOVA GRADIŠKA, 17. svibanj 2023. 

” U planinama se možete pročistiti i
pomiriti s prošlošću, živjeti u sadašnjosti
i sresti svoju sudbinu i budućnost.

Ovu posebnu posvetu napisao je autor Damir Šantek svojoj supruzi Adi u znak zahvale i ljubavi za podršku na njegovim i zajedničkim putovanjima u knjizi GDJE MISLI NESTAJU : putopisne priče sa svjetskih planina objavljenu krajem 2022. g. u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba.
Svi dragi gosti i suradnici ( vrijedne i nagrađivane članove Planinarskog kluba “Strmac”, Foto kluba F4 NG, Čitateljskog kluba GKNG, mladih ljubitelja planinarenja i prirode……) koji su u petak, 12. svibnja bili na istoimenom predstavljanju knjige u prostoru i u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška uz poticajno putopisno predavanje, uživali su u druženju s ovim svestranim autorom.
S njegovim doista impozantnim životopisom upoznala je v.d.ravnateljice Ernestina Straga-Šašić dodavši kako “isti nadahnjuje sve ljubitelje putovanja, planinarenja, prirode i ljubavi prema životu da se “pokrenu” poput njega upravo kada nam život postavi teške izazove.”
Iz toga je i nastala ova putopisna knjiga od 34 putopisne priče uz kaleidoskop fotografija s putovanja i planinarenja po najvišim i najimpozantnijim svjetskim planinama, vrhovima i područjima svih kontinenata osim Australije, a uz poseban osvrt na život ljudi koji je, kako je osjetio, u svim tim “osamljenim područjima” ljepši i ispunjeniji od našeg “življenja zarobljenim suvremenim zahtjevima i stremljenjima”.
Uz posvete Damira Šanteka posjetiteljima koji su kupili knjigu te čitateljima Gradske knjižnice Nova Gradiška, autor, gosti i članovi knjižničnoga tima zaželjeli su čim brže objavljivanje nove autorove knjige o ronjenju te novo predstavljanje u GKNG. Nadamo se, i puno bolje posjećenom na obostrano zadovoljstvo.

Knjiga “Gdje misli nestaju” uzbudljivo je putovanje do mjesta na Zemlji koja su tek rijetki posjetili. U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

O autoru:

Damir Šantek rođen je 1965. godine u Zagrebu. U braku je sa suprugom Adrianom i otac je Sare, Dore, Eve i Noe. Godine 1978. primio je nagradu publike za najljepšu skulpturu čitatelja Politike. Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujući Grafite i Gloria II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. godine. Stripove je objavljivao u Studentskom listu, a pjesme i kratke priče u Valu, RIVAL-u, Rukopisima, Fanzinu i Četvrtom oktobru.

Kao novinar pisao je za Oko (novine za kulturu), Heroinu (rock-magazin), Zapad (dnevne novine) i Svijet. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a stručne i znanstvene članke objavljivao je u Strojarstvu, Polimerima, PC Chipu, EGE, infoTRENDU, WIN INI i Gospodarskom listu. Putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors i Planinski vestnik. Kao menadžer radio je u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanci, Volksbanci i Magmi, a danas predaje u Srednjoj školi u Oroslavju. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, npr. National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije.

Tekst: Biljana Dakić*
Fotografije: B.Dakić, Goran Bašić, Radio NG (Tihana Cindrić)

 

Slične objave