NOVA GRADIŠKA

Spomendan na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

NOVA GRADIŠKA, 24.  kolovoza 2023. – Tradicionalno, Udruga  roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška  i njen  predsjednik prof. Ante Vukšić, 23. kolovoza  obilježavaju  Europski dan sjećanja na žrtve  svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Jučer su  kod spomenika  poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima  gdje su  položeni vijenci, zapaljene svijeće i održana molitva za sve  nevine žrtve.

  1. kolovoza, Republika Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima–nacizma, fašizma i komunizma.
    Jasna osuda svakog totalitarnog režima i progona političkih neistomišljenika preduvjet je za očuvanje sjećanja na svaku nevinu žrtvu. Ona je također podsjetnik novim generacijama o važnosti poštivanja dostojanstva svakog ljudskog bića te izgradnji uključivih i tolerantnih demokratskih društava temeljenih na vladavini prava.
    Republika Hrvatska zauzima se za odgovorno suočavanje s prošlošću, koje se zasniva na međusobnom uvažavanju i poštivanju univerzalnih vrijednosti i zaštiti ljudskih prava. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizmaod 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009.

Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj, što je potvrđeno stupanjem na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2020.
Ovim Zakonom, u dijelu koji se odnosi na sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se usklađuje i sa stajalištima izrečenima u Rezoluciji Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe od 19. rujna 2019.  Svrha obilježavanja izrečena je, među ostalima, i u točki 21. Rezolucije gdje se naglašava da bi tragična prošlost Europe i dalje trebala služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve. 

(izvor: sabor.hr, mvep.hr)

 

Slične objave