GOSPINO POLJE – BILI BRIG

Rijeke hodočasnika proslavile blagdan Male Gospe, rođenja Blažene Djevice Marije

Na Gospinom polju, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova, u Novokapelačkom dekanatu Požeške biskupije, tradicionalno je svečano obilježen blagdan Rođenja BDM, Mala Gospa, 8. rujna. Ove godine bilo je još svečanije, jer se slavilo nekoliko obljetnica. Vjernici su se za blagdan pripravljali trodnevnicom koju je vodio domaći župnik, Valent Furjan, a najsvečanije je svake godine, 7. rujna večer uoči blagdana Male Gospe, kada se na Gospino polje slijevaju rijeke hodočasnika i velik broj pješaka. Tako su i ove godine stigle procesije pješaka iz obje novogradiške župe, Rešetara, Starog Petrovog Sela, Štivice, Srednjeg Lipovca, Nove Kapele i drugih mjesta.

Nakon zajedničke krunice i prilike za svetu ispovijed, sve je pozdravio župnik Furjan, a svečano misno slavlje predslavio je Josip Homjak župnik u Novoj Kapeli, u koncelebraciji s umirovljenim svećenicima  Požeške biskupije Stjepanom Đurićem i Matijom Jurakovićem,  starogradiškim župnikom, Matom Rukavinom te vrbovačkim i štivičkim župnikom Furjanom. Velik broj svećenika bio je hodočasnicima na raspolaganju za ispovijed. Uvodeći u sveto misno slavlje, Homjak je, među ostalim  rekao: „Došli smo na ovo drevno mjesto štovanja naše nebeske Majke. Stoji zapisano da je preko 700 godina vjerni puk ovdje dolazio i štovao Blaženu Djevicu Mariju. Usuđujem se reći  da je ovo mjesto na kojem stojimo, sveto tlo, natopljeno molitvama naših predaka, a tu počivaju i kosti naših pređa, jer je tu davno bilo groblje. Danas smo došli ovdje i o 265. obljetnici Gospinog  kipa koji je početkom godine stručno restauriran. Taj kip (davno se štovala slika), simbol je ovog mjesta, nama svima veoma drag.

Ove godine spominjemo se i 105-e obljetnice povratka kipa iz župne crkve u Novoj Kapeli gdje je kip boravio jedno vrijeme i nakon 144 godine vratio se „u svoju staru postojbinu“ kako je pisalo na ulazu u sokak pri njegovom povratku 1918.g. na Gospino polje.

Gospa nas danas okuplja i ovdje nas upućuje, ne na sebe, nego na svog Sina, na Isusa Krista. Upućuje nas na svetu euharistiju, koju smo danas došli ovdje slaviti. U svojoj homiliji, Homjak je među ostalim kazao: „Čut će Gospa večeras našu pjesmu, naše molitve, vidjeti žrtvu pješačenja mnogih.  Bit će joj na dar i ova radost, koja nas ispunja, ali i naši križevi, naši životi, jednostavno mi sami. Gospa je ovdje stoljećima stajala i slušala radosti svoga naroda, ali i tuge svoje djece, gledala smijeh, ali i puno suza, kako prije puno stoljeća, tako  tijekom ratnih godina, pa i danas.  Uvijek je Marija pomogla pronaći utjehu i vjerujem da će je i danas svi pronaći, u ovom vremenu koje je pred nama. Zato smo danas ovdje.

Što Mariji pokloniti? Što Mariji treba?  Trebamo joj ti i ja u nebesima, treba joj  tvoje i moje vrijeme i srce.  Najljepši poklon Gospi je  da se danas ponovo podsjetimo i posvijestimo si da smo učenici Isusovi, Božja djeca, Marijina djeca, da se podsjetimo da smo Isusovom smrću otkupljeni, da smo pozvani na sakrament ispovijedi i  za njegov stol. Obećajmo danas sebi, Bogu i Gospi da ćemo biti vjerniji Bogu. Molimo Mariju za snagu i ustrajnost, kako u vjeri, tako i u činjenju dobra“, zaključio je Homjak.

Poslije mise, lijepo uređenim prostorom oko prošteništa pošla je procesija s drevnim Gospinim kipom. Ove godine kip su nosili bilobriški vatrogasci. Vjernici su procesiju pratili s upaljenim svijećama, a skladno  pjevao udruženi zbor iz nekoliko župa Novokapelačkog dekanata.

Treba reći kako se mjesto današnjeg Gospinog polja i istoimeno selo nekada davno zvalo Dubovac. Ovo ime ponosno danas nosi bilobriška udruga, koja u suradnji sa župnikom, novokapelačkom općinom, udrugama i društvima koja djeluju u Bilom Brigu, brine o uređenju i održavanju Gospinog polja. Svake godine udruga „Dubovac“ hodočasnicima ponudi i unikatne suvenire s tematikom Gospinog polja. Novokapelački  župnik Josip Homjak, slavio je na Gospinom polju svečanu misu i na sam blagdan Rođenja BDM.

Višnja Mikić

Slične objave