ŽUPA ZAPOLJE

Izborni kapitul Mjesnog bratstva OFS-a župe Zapolje

U Župi Mučeništva sv Ivana Krstitelja u Zapolju, u nedjelju, 5. studenog 2023.g.  održan je Izborni kapitul Mjesnog bratstva OFS-a ove župe. Treba reći da je župa Zapolje od 1968.g. bila  povjerena upravi Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda, a  2021.g. predana je  na upravljanje Požeškoj biskupiji. Mjesno bratstvo  počelo je djelovati 1974.g, kasnije su aktivnosti malo oslabile, ali 1994.g.  dolaskom u Župu fra Vjekoslava Kocijana, bratstvo doživljava novi procvat. Dobiva nova 23 zavjetovana člana i radi veoma aktivno. Trenutno ono ima 19 zavjetovanih članova i dvije sestre u  formaciji. Svi dosadašnji duhovni asistenti, pogotovo fra V. Kocijan, doista su ugrađivali sebe u rast bratstva. Predajom župe na upravljanje Požeškoj biskupiji, ništa se nije promijenilo. Dijecezanski svećenik, vlč Mladen Štivin, rodom iz Davora, podržava rad bratstva i pomaže im u duhovnom rastu.  Tako je i na početku Izbornog kapitula Štivin pozdravio sve članove Mjesnog bratstva. Drage goste  iz Zagreba, s. Renatu Huzanić, područnu ministru te fra Gorana Malenicu, koji je područni, ali i nacionalni asistent OFS-a, pozdravio je zatim ministar zapoljskog bratstva, b. Vladimir Relković. Okupljene su tada pozdravili i gosti, s. Renata i p. Goran i poželjeli blagoslovljen rad Izbornog kapitula. Uslijedila je molitva, a onda izvješće ministra Relkovića za protekli trogodišnji mandat (2020-2023.g.).  Vidljivo je da je ovo malo mjesno bratstvo radilo aktivno u okviru mogućnosti, pa nisu posustajali ni u vrijeme korone. Redovito su uključeni u sve aktivnosti župne zajednice, ministar ističe dobru suradnju sa župnikom i brojne aktivnosti u okviru bratstva u skladu s mogućnostima, jer su članovi uglavnom starija populacijska skupina. Stoga žele animirati i potaknuti mlade na uključivanje u bratstvo. Bili su domaćini Franjevačkog hoda u srpnju, koji je jednim dijelom prolazio kroz župu pa su se i tu pokazali kao dobri domaćini. Dočekali su i ikonu Kraljice franjevačke obitelji, što je također pridonijelo rastu osjećaja pripadnosti franjevačkoj obitelji. To je samo mali dio aktivnosti ovog Mjesnog bratstva. Slijedilo je blagajničko izvješće s. Veronike Relković, a onda je zahvaljeno dosadašnjem vijeću i vodstvu bratstva.

Poslije  zaziva Duha Svetoga, fra Goran Malenica pročitao je i protumačio  odlomak iz Ivanova evanđelja (Isus pere učenicima noge), naglašavajući  Isusov čin ljubavi i poniznosti,

Potom se prišlo izboru novog vodstva bratstva. Nakon tajnog glasovanja, jednoglasno su na sve funkcije izabrani: novi (stari) ministar b. Vladimir Relković, zamjenica ministra je s. Terezija Balunović,  tajnica Mjesnog bratstva  s. Marija Babić, blagajnica i u slijedećem mandatu bit će s. Veronika Relković,  voditeljica formacije s. Dragica Balunović. S. Veronika Relković zastupat će bratstvo na kapitulima i drugim skupovima važnim za bratstvo,  njezina zamjenica bit će s. Dragica Balunoviuć. Nakon prihvaćanja službi i  čestitki, svi su se pomolili za novo vodstvo, a fra Goran na sve je zazvao Božji i  Franjin blagoslov.

                                                                     Višnja Mikić

 

Slične objave