NOVA GRADIŠKA

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

NOVA GRADIŠKA, 17.  studeni 2023. - Danas su  povodom Dana  sjećanja  na žrtvu Vukovara  i Škabrnje kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste  prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana  položeni vijenci i zapaljene svijeće  za sve žrtve  Domovinskog rata. Učinila su to izaslanstva Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška predvođena  Brankom Sabom, pročelnikom  županijskog Upravnog odjela  za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje i gradonačelnikom Vinkom Grgićem gradonačelnikom. Učinili su to i članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune, pripadnici Policijske postaje Nova Gradiška i Javne vatrogasne postrojbe, predstavnici gradskih  poduzeća i ustanova.

  „U sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice, 18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.  Bitka za Vukovar, tada pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1800 branitelja. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: u borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1000 civila, a ranjeno je više od 2500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Na dan 18. studenoga prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji, koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istodobno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, dodatni civili poginuli su od posljedica kretanja kroz minska polja. Tridesetdruga obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje bit će obilježena višednevnim prigodnim programima u Vukovaru i Škabrnji. Središnja obilježavanja i u Vukovaru i u Škabrnji tradicionalno započinju 17. studenoga navečer paljenjem svijeća i molitvom – u Vukovaru ispred Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“, a u Škabrnji na početku Ulice 18. studenoga 1991“, priopćio je Hrvatski sabor. 

Slične objave