NOVA GRADIŠKA

„Svjetski dan šećerne bolesti”.

NOVA GRADIŠKA, 20. studenoga 2023. - Kao i svake godine, Udruga dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška obilježila je “Svjetski dan šećerne bolesti”. Volonteri udruge sugrađanima su mjerili šećer u krvi te ih educirali o ovoj bolesti, koju mnogi nazivaju “epidemijom” 21. stoljeća.

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) obilježave se svake godine 14. studenog u čast rođenja Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom, odgovoran za otkriće inzulina 1921. godine. Ovaj je datum odabran 1991. godine na incijativu International Diabetes Federation i Svjetske zdravstvene organizacije kao odgovor na rastuću zabrinutost u svijetu jer šećerna bolest danas predstavlja pravu zdravstvenu prijetnju. Svjetski dan šećerne bolesti postao je i jedan službenih dana koje obilježavaju Ujedinjeni narodi od 2007. godine.

– Kampanje koje se provode ovaj dan naglašavaju javnozdravstvenu važnost šećerne bolesti i fokusiraju se na podizanje svijesti javnosti o šećernoj bolesti. Svake godine Svjetski dan šećerne bolesti ima određenu temu, koje su prije uključivale šećernu bolest i ljudska prava, šećernu bolest i stil života, kao i troškove uzrokovane dijabetesom. Pozivamo sve osobe koje imaju problema sa šećernom bolešću da nam se pridruže četvrtkom u našim prostorijama. Dobit će korisne savjete o načinu liječenja i prevenciji šećerne bolesti. Zahvaljujući Gradu Nova Gradiška dobili smo na korištenje prostor u novogradiškom Društvenom domu. Radimo svaki prvi i treći četvrtak u mjesecu od 9,00 do 11,00 sati, ovisno o broju ljudi. I ove smo godine organizirali nekoliko javnozdravstvenih akcija, uz ovu današnju, akciju mjerenja šećera u krvi proveli smo u novogradiškoj Industrijsko obrtničkoj školi i u Udruzi umirovljenika općine Nova Kapela. Godišnje kroz naše akcije prođe oko 500 ljudi, a ono što sam primijetila u posljednjih par godina je činjenica da su nam šećeri sve bolji. Ne znam je li sve to odraz kvalitete življenja i sve većih poskupljenja koja nas “tjeraju” na što zdraviju prehranu – s osmijehom kaže Tereza Grgić, predsjednica Udruge dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška.

Slične objave