OKUČANI

ŽIVE JASLICE U OKUČANIMA

Ovoga Božića, prostor ispred okučanske crkve svetog Vida  posebno je  zračio božićnim ugođajem. Uz velike okićene borove, tu je bila drvena štalica, a u njoj obitelj Jerković iz Trnakovca, kao slika Svete Obitelji. Bile su tu  i žive životinje i pastiri

          Žive jaslice uprizorene su  u povodu 800-te obljetnice  prvih jaslica koje osmislio sv Franjo u Grecciu blizu Asiza.  Međutim, jaslice su bile i poseban pozdrav  tridesetom djetetu krštenom ove godine u okučanskoj crkvi.

          Župnik fra Ivo Brezović koji je i inicijator  „projekta“ uz članove Župnog pastoralnog vijeća,  nakon završetka polnoćke  ponovio je  riječi sv. Franje: “Želio sam učiniti nešto što će uvijek podsjećati ljude na to Dijete, rođeno u Betlehemu, da svojim tjelesnim očima vide trpljenje njegovog ranog djetinjstva, dok je ležalo u jaslama, a  vol i magarac ga grijali.

Postavljanjem jaslica sveti  Franjo je htio vjerno prikazati događaje koji su se zbivali  prvog Badnjaka. Htio je da ljudi još dublje shvate poruku kako je Krist došao na ovaj svijet u siromaštvu i jednostavnosti.

Brojni vjernici okučanske župe  nakon svake svete  mise  dugo su se molili  kod jaslica i štalice.

 

 

 

Slične objave