BODOVALJCI

Ovogodišnje pokladno jahanje potvrdilo Bodovaljce kao mjesto čuvanja graničarske tradiciji i običaja

BODOVALJCI, 20. siječanj 2024.  – Zahvaljujući Konjogojstvenoj udruzi „Slavonija“ iz Slavonskog Broda, koja je uz pokroviteljstvo općine Vrbje organizirala tradicionalnu manifestaciju pokladno jahanje u Bodovaljcima, mještani Bodovaljaca i njihovi gosti danas u po jedanaesti put mogli uživati u ljepoti  konja i biti sudionici još jedne manifestacije pokladnog jahanja čiji je cilj od zaborava sačuvati stari običaj i prisjetiti se vremena kada su svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i  piće.

Konjanici su se okupili  ispred Društvenog doma gdje su ih je pozdravili Branko Konjević u ime organizatora, Igor Jurišić, načelnik općine Vrbje i Željko Burazović, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije. Sudionike manifestacije blagoslovio je Tihomir Bilešić, župnik župe svetog Josipa u Vrbju. Povorka  konjanika uz pratnju tamburaša i pjesmu krenula je  kroz selo. Na punktovima su ih zaustavljali mještani  nudeći im okrjepu.

                „Nakon pauze od tri godine uspjeli smo ponovo organizirati manifestaciju Pokladno jahanje i mogu reći da sam jako zadovoljan što smo danas, jedanaestu godinu njezini sudionici. Manifestaciju je to koja, ima podršku svih mještana, što pokazuju i brojne okićene kuće, ali i punktovi dobrodošlice i okrijepe. Pristiglo je dvadesetak konjanika iz cijele Brodsko posavske županije, uglavnom na lipicancima, što je naša najdraža pasmina i na neki način, zaštitni znak ovog dijela Slavonije. Osim njih, tu su i članovi naših četiriju konjogojskih obitelji s područja općine Vrbje, što možda nije prevelik broj, ali, kako nismo ni velika općina, u svakom slučaju predstavlja  značajan prilog čuvanju tradicije, jer držanje konja danas je više luksuz nego stvarna potreba koja, ipak, zahtijeva veliki trud i određenu žrtvu”, kaže načelnik Igor Jurišić zahvaljujući konjanicima i svima koji su dali svoj doprinos da se tradicija pokladnog jahanja održi i nastavi.

 

Slične objave