ŠTIVICA

91. godišnja skupština DVD-a

 U Štivici, 10. veljače održana je 91. po redu godišnja izvještajna skupština mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Počela je intoniranjem državne i vatrogasne himne te minutom šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce i za sve poginule hrvatske branitelje.

          Nakon što je sve u prepunom štivičkom Vatrogasnom domu pozdravio predsjednik DVD-a, Drago Jakičić i upoznao ih s dnevnim redom skupštine, slijedili su pozdravi gostima među kojima su bili Nikola Denis, načelnik Općine Staro Petrovo Selo, zatim Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske,  predsjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, Zlatko Pospišil, Nenad Radojčić, direktor tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, vrbovački i štivički župnik, Valent Furjan,  predsjednica štivičke udruge mještana, Ema Curić i Darko Margetić iz Štivice, koji uvijek spremno pomaže vatrogascima, a zatim su pozdravljeni predstavnici gostujućih DVD-a: Biškupec kod Varaždina, Kustošija Zagreb, Velika, Ivandol, Donji Andrijevci,  Orubica, Sičice,  Dragalić, Nova Gradiška, Brodski Stupnik,  Rešetari, Laze, Komarnica, Nova Kapela – Batrina,  Lužani, Živike – Pričac,  Davor, Orubica,  Gornji Bogićevci, Godinjak, Dolina i Baćindol.

DVD Štivica prošle godine vrlo svečano je proslavilo 90. obljetnicu veoma aktivnog rada, međutim, sve su zasjenili nagli odlasci dugogodišnjih članova društva. Naime, u vrlo kratkom vremenu poslije proslave umrli su  dugogodišnji članovi  Mirko Ferić, Krešimir Tadić i Karlo Emanović, a u siječnju ove godine Antun Jakičić. Svi su oni u štivičko vatrogasno društvo ugradili puno rada i veoma će nedostajati. Vatrogasci su se od svih njih oprostili dostojanstveno i sa svim  vatrogasnim počastima. Uslijedila su izvješća o radu u 2023.g., plan i program rada te financijski plan za ovu godinu, a iz svega je vidljivo da je društvo vrijedno radilo i tijekom prošle godine: sudjelovali su tradicionalno u svečanostima Velikog tjedna -   stražom kod Isusovog groba, obilježili su u okviru društva sv Florijana, svog nebeskog zaštitnika, vježbali s ekipama djece i vatrogasne mladeži, sudjelovali s njima na natjecanjima, organizirana su pasivna dežurstva  u vrijeme žetve, obavljana je redovita provjera opreme i vozila u spremnici, a godina je završena visokom provjerom opreme i vozila. Društvo je  imalo  pet intervencija  kod ispumpavanja bunara i stambenih prostora u Godinjaku i Štivici, a bilježe i jedan   požar otvorenog prostora, što govori o dobroj pripremljenosti i organiziranosti  društva na čuvanju imovine i ljudskih života. Četiri člana društva osposobljena su i dobila su uvjerenje o usavršavanju za specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa. To su Katarina Kausal,  Danijel Rodić,  Antonija i Ivan Magdić. Osam članova DVD - a obavilo je liječnički pregled. Nabrojene su i druge prošlogodišnje aktivnosti, a zatim su domaćine pozdravili predstavnici gostujućih društava, među njima i DVD Ivandol, koje je Štivičane pozvalo na Vatrogasne sportske igre koje  će biti održane 24. kolovoza.

Direktor tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, Nenad Radojčić,  u pozdravnim riječima naglasio je kako u Štivicu dolazi preko 25 godina i  kako među vatrogascima i mještanima ima puno prijatelja. Donio je i poklon domaćinima, među ostalim radno odijelo, a darivao je i načelnika općine te  naglasio kako će „Vatropromet“ ove godine svečano obilježiti 30-u godišnjicu postojanja.

Skup je zatim pozdravio predsjednik VZO-a Staro Petrovo Selo, Zlatko Pospišil,  a zatim Milan Šulter, u ime VZŽ Brodsko-posavske, ali i u ime DVD-a Donji Andrijevci, s kojim Štivičani desetljećima kvalitetno surađuju. Naglasio je kako VZO staropetrovoelske općine broji čak 8 društava, pohvalio rad DVD-a Štivica,  poželio  uspješan rad, što manje požara, daljnji rad s djecom i mladima te  kvalitetno održavanje vatrogasnih vozila.

Rad DVD-a Štivica pohvalio je i načelnik općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis, zahvalio za sve dosadašnje i prošlogodišnje aktivnosti. Naglasio je kako će općina i dalje činiti sve da vatrogasci u svim društvima budu  dobro opremljeni i zaštićeni. Spomenuo je i  tekuće radove na štivičkom Društvenom domu, čijim završetkom će Štivica također dobiti lijep i funkcionalan prostor.

Nakon službenog dijela skupštine, vatrogasci su nastavili druženje u opuštenom ozračju, onako kako oni to uvijek znaju, a među njima je bio i Nikola Trusić, koji je član DVD-a Štivica punih sedam desetljeća. 

                                                                     Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

Slične objave