MALČANSKI SPOMENAR

Malčanske mačkare nekad i sad

Piše: Zorica Lalić, 12. veljače 2024. godine

            Pokladni običaji sela Mala vezuju se uz Cernik, tadašnje kulturno središte sela Mala. Razvili su se u 19. Stoljeću (T. Đurić, Godina dana cerničkih običaja).

            Zamrli su mnogi običaji pod trendom globalizma, no danas su nakratko oživjeli obredi koji su pratili pokladne dane. Malčani su dokazali dosljednost u očuvanju kulturne baštine slavonskog zavičaja.

            Dočekale su nas buklije u Provincijal Maloj, odakle polazi Povorka sa Radom na samrtnom odru  i kod Doma MALA. Pokladno jahanje je izostalo iako je bilo sastavni dio ovog običaja još iz doba Vojne krajine kada su konjanici obilazili naše hrabre Graničare.

            Mačkare su bile i uvijek su prigoda za vesela druženja  i tajne susrete, ali i neriješene razmirice pa nerijetko završe tučom i razbijenim glavama. Pokladni dani služe Malom Čovjeku čiji glas ne dopire do „visoke politike“, za kritiku i izrugivanje društveno-političkih prilika i događaja u Gradu i Državi.

            Moram napomenuti da već nekoliko godina ovakva satirična kritika našega društva izostaje i mislim da bi se SVI  građani MORALI  zapitati; ZAŠTO

Slične objave