NOVA GRADIŠKA

Predavanje o velikanu Hrvatskog narodnog preporoda Vatroslavu Lisinskom

NOVA GRADIŠKA, 17. veljače 2024. - Novogradiški ogranak Matice hrvatske u suradnji s POUMAR Nova Gradiška organizirao je  predavanje o tvorcu prve hrvatske opere i velikanu Hrvatskog narodnog preporoda Vatroslavu Lisinskom. Predavanje je održao Stjepan Sučić, član Glavnog odbora Matice hrvatske . Stjepan Sučić promotor je hrvatske kulturne baštine, godinama je vrijedno prikupljao građu kako bi posjetiteljima što detaljnije prezentirao lik i djelo našeg velikog skladatelja, a Novogradiščanima su na sjajnom predavanju prezentirani, inače nedostupni materijali iz života i vremena Vatroslava Lisinskog iz zbirke koja je obuhvatila desetke notnih zapisa, studija i monografija o Lisinskom.

„ Matica hrvatska je hrvatskom knjigom obranila hrvatski narod i omogućila da hrvatski jezik postane diplomatički, da se izgrade naše kulturne i prosvjetne ustanove, od sveučilišta, škola, glazbenih zavoda, do muzeja, dakle svega onoga što nam je potrebno da bismo živjeli kao narod. Matica hrvatska nastala je vrlo mudrim promišljanjem svojih osnivača i prvaka Hrvatskog narodnog preporoda u kojem su pjesma i glazba bile od velikog značaja. Jedno od najvećih umjetničkih glazbenih imena iz 19. stoljeća je upravo Vatroslav Lisinski. Bio je čovjek iznimnog glazbenog dara koji je marljivo i temeljito učio i studirao. Nije težio da što prije dođe na scenu, već su ga na to morali nagovoriti njegovi prijatelji i bliski ljudi. Trudio sam se pripremiti što zanimljiviju putujuću izložbu knjiga, časopisa, notnih zapisa, fotografija i nosača zvuka. Nastojao sam objediniti knjige, ali i note koje su pjevali naši pjevački zborovi. Kao društvo moramo učiniti sve, ne samo da budu sačuvane note, već da glazba živi i da dalje pjevamo Vatroslava Lisinskog. Moramo čuvati našu vrijednu umjetničku i kulturnu baštinu, a nikako se sramiti svojega“, rekao je autor Stjepan Sučić.

Izložba “Vatroslav Lisinski” do sada je obišla mnoge gradove u Hrvatskoj, a osmišljena je povodom 200. obljetnice skladateljeva rođe­nja. Čovjek golema znanja, Stjepan Sučić poznat je po nesebičnom radu na brojnim projektima kojima se promovirala bogata kulturna i povijesna baština naše domovine u Hrvatskoj i u inozemstvu. Kao tajnik za ogranke Matice hrvatske niz godina aktivno je sudjelovao u izdavačkoj djelatnosti matičinih ogranaka širom Hrvatske. Njegov doprinos u radu ogranaka Matice hrvatske je nemjerljiv. Nesebično se davao i uvijek bio spreman se odazvati pozivu za pomoć.
„Suradnja Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški sa Stjepanom Sučićem datira još iz davne 1990. kada smo pripremali obnavljanje Ogranka. Uz njegovu pomoć i sugestije te golem i predan rad matičinih članova u našem gradu i okolici Ogranak je obnovljen 1. lipnja 1991.“, kaže Vjekoslava Bagarić, predsjednica Matice hrvatske Ogranak u Novoj Gradiški.

 

Slične objave