OKUČANI

U OKUČANIMA ZAVRŠENO 14. DANONOĆNO ČITANJE BIBLIJE

U Župi sv Vida Okučani,  prve korizmene nedjelje, 18. veljače,  završeno je četrnaesto danonoćno čitanje Biblije, odnosno  Svetog Pisma  pod nazivom “Od  Postanka do  Otkrivenja”.

          Vjernici su počeli čitati Bibliju  na Čistu srijedu, nakon večernje svete  mise i obreda pepeljanja. Čitanje je trajalo četiri dana i četiri noći. Kroz  to vrijeme, čitači su se izmjenjivali svakih pola sata, a  neki su čitali  sat vremena ili duže i to nekoliko puta, jer su, na žalost  mnogi vjernici ove Župe otišli raditi izvan Hrvatske.

          Svaka četiri sata izmjenjivali su se dežurni vjernici,  koji su  brinuli o neprekidnom čitanju,  ali i o  uljanici  ispred ambona, da u njoj ne ponestane ulja.    Čitanje se  prekidalo samo u vrijeme svetih misa i pobožnosti Križnog puta.

          Nakane ovogodišnjeg biblijskog bdijenja – danonoćngo čitanja Biblije, bile su: za okučansku župu, za prestanak rata u Ukrajini i u Svetoj zemlji tj. u Pojasu Gaze – Palestini, ali i za   predstojeće izbore u Hrvatskoj i EU.

          U čitanje su se  uključivali  i vjernici susjednih mjesta i župa, u različito   doba dana i noći. Tako je  Marija Muka  dolazila vlakom  iz Dragalića više puta, kako bi pročitala “svoj dio teksta”.

          Čitalo se iz Zlatne Biblije koja je vlasništvo Župe sv Vida, a prije deset godina  kupili su je  okučanski vjernici.

          Dvije vjernice čitale  su Bibliju na  materinskom jeziku: Elvira Mandir r. Juhasz na mađarskom i Daša Radanović r. Rolinc, na češkom.

          Ispred oltara bile su izložene Biblije i Sveta Pisma na različitim jezicima.

          Čitači su  u Knjigu dojmova mogli upisati  svoje iskustvo čitanja i susrete s  Rječju Božjom.

          Čitanje je započeo okučanski župnik, o. Ivo Brezović koji je na prvu korizmenu  nedjelju i dovršio čitanje. Završetak  su oglasila sva zvona sa zvonika crkve sv Vida, a nazočni čitači   dočekali su kraj čitanja  na koljenima.

          Slijedila je  misa zahvalnica na kojoj je župnik zahvalio svim čitačima, posebno onima koji su čitali ili dežurali u noćnim satima. Posebno je istaknula obitelj vjeroučitelja  Šimuna i Katarine Klarić.

          Nakon mise, o. Brezović  blagoslovio je  svakoga čitača pojedinačno, polaganjem upravo pročitane Biblije na njihove glave, a snimljena je i  zajednička fotografija svih čitača.

 

Slične objave