OPĆINA REŠETARI

Katastarska izmjera u Zapolju, Adžamovcima i Brđanima napredak je koji život znači

Radovi će stajati oko 800.000 eura. Namirit će se iz državnog proračuna i formirati nova katastarska općina Zapolje   

 

REŠETARI, 11.  travnja 2024. – Bilo je jučer u Zapolju razloga za zadovoljstvo.  Na prigodnoj  svečanosti otvoreni su radovi katastarske izmjere  za  područje naselja Adžamovci i Zapolje, koja su do sada bila  dio  katastarskih općina  Adžamovci,  Brđani i Bodovaljci  te formiranja nove katastarske općine Zapolje. Radovi  će stajati  oko 800.000 eura, a u cijelosti će se namiriti iz državnog proračuna.  Općina Rešetari  je nakon pokretanja  inicijative za usklađivanje stanja u zemljišnim knjigama s stvarnim stanjem  potpisala sporazum s Državnom geodetskom upravom o provođenju radova.

Radi se o 165 hektara  u građevinskom području naselja Adžamovci  i 482 hektara u naselju Zapolje. Radovi bi trebali biti  završeni do konca  naredne godine. Zbor građana na kome će se  mještani upoznati s dinamikom  radova  održat će se 25. travnja  u mjesnom domu u Zapolju.

Uz općinskog načelnika Zlatka Agu i brodsko-posavskog župana  Danijela Marušića na svečanosti otvaranja bili su  ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, pročelnik Područnog ureda za katastar Slavonski Brod Ivica Stipetić, voditelj Odjela za katastar nekretnina Nova Gradiška Mladen Lalić i pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Brodsko-posavske županije Leo Mario Pavić. 

       Pohvale Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi  

Nazočni su bili i mještani od kojih se očekuje da se aktivno uključe u ovaj zahtijevan i obiman posao koji utvrđivanjem stvarnog  zemljišnog stanja i stanja nekretnina rješava imovinsko-pravne odnose i promet nekretninama te omogućava brži  gospodarski razvoj.  

Načelnik Zlatko Aga dobio je pohvale,  a Općina Rešetari je istaknuta kao jedinica lokalne samouprave koja je među prvima utvrdila značaj urednih zemljišnih knjiga i imovinsko-pravnih odnosa za gospodarski razvoj i među prvima uvrstila katastarsku izmjeru u svoje planove. U planu je katastarska izmjera za naselje Bukovica koje je u sada u k. o Baćindol u Općini Cernik i formiranje nove katastarske općine te izmjera u naseljima Brđani, Gunjavci i Drrežnik.  

Općina Rešetari bit će stoga među prvim  jedinicama lokalne samouprave koja će u cijelosti imati novu katastarsku izmjeru i riješene imovinsko-pravne odnose na zemljištu i nekretninama.

 

NAČELNIK ZLATKO AGA: Radimo na izmjenama knjiga državnog poljoprivrednog zemljišta 

„Uz ove mogućnosti koje je osigurala Vlada RH i Državna geodetska uprava dobili smo mogućnost formiranja nove katastarske općine. Zajednički radimo na problemima na terenu, pa tako i na provođenju izmjena knjiga državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi mogli stvoriti preduvjete za otvaranje natječaja za dugogodišnji zakup istog. Županija je nedavno preuzela poslove imovinsko-pravnih poslova države na svom području pa ćemo na taj način olakšati postupke provedbi“, istaknuo je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga. Rekao je kako su za svaki daljnji kvalitetan razvoj jedinica lokalne samouprave bitni imovinsko-pravni odnosi i zahvalio  svim akterima koji su doprinijeli da ovaj hvalevrijedan i zahtjevan posao dođe u realizaciju. 

 

ŽUPAN DANIJL MARUŠIĆ: Velik iskorak u razvoju gospodarstva i cijelog društva 

 „Ovo je jedan veliki iskorak jer nema razvoja gospodarstva niti cijelog društva u cjelini bez katastarskih izmjera. Svima u ovom projektu zahvaljujem se jer je ovo izuzetno važno za cijelu Županiju. Svi smo zajedno prepoznali nužnost ovakvih projekata jer moramo naglasiti važnost sređenosti imovinsko-pravnih odnosa i zemljišno-knjižnih podataka za cjelokupni život i gospodarski razvoj“, naglasio je župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

 

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić: Vrijednost nekretnina se višestruko  povećava 

„Ovjekovječili smo danas povijesni trenutak za Rešetare. Započinjemo katastarsku izmjeru i obnovu zemljišne knjige za novu općinu Zapolje temeljem programa Vlade RH koja je prepoznala da ove evidencije pridonose razvoju sredine“, rekao je ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić. Vlada RH donijela je višegodišnji program katastarskih izmjera u vrijedan 36 mil.€ osiguranih u Državnom proračunu. „Pozivam sve stanovnike Zapolja da se aktivno uključe u katastarsku izmjeru kojom će se omogućiti da svaka katastarska čestica u konačnici bude 1/1 u katastru i u zemljišnim knjigama. Postupak je za sve besplatan“. Dodao je kako je dokazano da se vrijednost nekretnina s uređenim evidencijama višestruko diže. Lokalnoj i regionalnoj samoupravi omogućuje se ulaženje u investicije s čistim papirima. 

Zbog nedovoljno točnih evidencija katastra i zemljišnih knjiga, nesklada stvarnog stanja s postojećim evidencijama te mnogobrojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa, koji nositeljima prava otežavaju upravljanje nekretninama u njihovu vlasništvu, početak katastarske izmjere planiran je već krajem mjeseca travnja ove godine, a rok završetka je godinu dana. Riječ je o besplatnom postupku za sve mještane kojim oni mogu, ako ima potrebe, svoje vlasništvo okrupniti, otparcelirati ili podijeliti nasljednicima i drugo u prostoru, do upisa svih svojih objekata.

U 17 jedinica lokalne samouprave izmjereno je više od 15.000 ha površina koje je potrebno urediti, u što je uloženo više od 5 mil.€. U sljedećim godinama program će se nastaviti jer je potrebno obuhvatiti oko 600.000 ha na području cijele zemlje, za što će se osigurati sredstva u iznosu od 400 mil.€. 

Brodsko-posavska županija je jedna od najaktivnijih županija po pitanju uređenja knjiga.

 Ivica Stipetić, pročelnik Područnog ureda za katastar, Ispostava Slavonski Brod: Tendencija je da svako naselje ima svoju katastarsku općinu

Istaknuo je kako su prošle godine kandidirali općine Berovci i Staro Petrovo Selo sa 1.500 ha te je izmjera pri kraju. Ove godine su na natječaj prijavljene četiri lokacije za ukupno 1.500 ha. „Zapolje nije katastarski snimljeno unazad 150 godina, zadnji podaci sežu iz razdoblja Austro-Ugarske, pa je ovaj posao bio nužan jer stvarno stanje ne odgovara mapama. Tendencija je da svako naselje ima svoju katastarsku općinu. Plan je u 10 godina izvršiti izmjere na glavnoj cesti od Broda do Gradiške, uz dijelove na županijskim, kako bi zaokružili cijeli proces.“

Tekst:  Waves komunikacije i F.Samardžić

Foto: Lea L.S.

 

Slične objave