NOVA GRADŠKA, 12. travanj 2024. – U galerijskom prostoru Gradskog muzeja Nova Gradiška sinoć je Miroslav Pišonić, ravnatelj Muzeja otvorio izložbu Mihaela Puntarića Prostor slobode. Izložba je realizirana uz pomoć Ministarstva kulture.    

Mihael Puntarić rođen je u Zagrebu 1983. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel Keramike, generacija 2002. Kao učenik sudjeluje na svojim prvim izložbama pod vodstvom prof. Cvitić Znidarčić. 2010. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek. Svoj studij završio je pod mentorstvom Damira Sokića i Ante Rašića te još za vrijeme studija bio je suradnik na nekoliko nagrađivanih projekata u Hrvatskoj i BiH kao član udruge Odo`ja. 2013. godine odlazi u Kanadu, Vancouver te tamo živi i radi godinu dana nakon čega se vraća u Zagreb. Bio je redovni član HDLU, od 2016. - 2021. te radio kao stručni suradnik. Od 2017. godine radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na odjelu Keramike. Tijekom godina sudjelovao je na više od petnaest skupnih i samostalnih izložbi.

 „Pojam slobode možemo povezati onime što Puntarić dodaje preuzetim motivima. To je najprije korištenje spreja koji se automatski asocira na grafite koji su najčešće vandalizam i izraz mladenačkog bunta. Kod Puntarića postoji svakako doza bunta što je vidljivo i u izvrtanju, dakle ekspilicitnom  suprostavljanju umjetničkom nasljeđu koje koristi. Sloboda je svakako mogučnost da se radi drugačije od onoga što je poznato i naučeno, ali ona nije proizvoljno kršenje pravila. Možemo si malo pomoći i stvoriti neku vrstu putokaza jer znamo da se  on nalazi između naše osobnosti i svijeta;između onoga što nam je poznato i što nije . Grafit na fasadi nije umjetnost, niti je ponavljanje slavnog djela.... no negdje između je prostor slobode“. , navodi u predgovoru katalogu Gregor Sirotić Marušić.   

Slične objave