SPLIT: 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Bogat opus predavanja i radova 6. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Split, 12. travnja 2024. – Užurbani koraci, ambiciozni pogledi, živopisni paneli, interaktivne međunarodne radionice, unikatne nošnje te cjelokupno blago hrvatskog sela i kulture, samo su dio bogatog mozaika 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se održava u hotelu Le Meridien Lav. Četvrtak je ponudio jedinstven sadržaj koji je okupio istaknute i cijenjene međunarodne goste predavače, brojne naraštaje i sve one koji su utkali djelić svoga bića u ruralni turizam.

Uvodne govore održale su: Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, Lidija Petrić, izaslanica predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Slavija Jačan-Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoja proizvoda u HTZ. Na pozornici su bili i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Nj.E. g. Akylbek Kamaldinov, veleposlanik Kazahstana u Hrvatskoj u ime nazočnih ekscelencija.

Značajnu ulogu imali su i međunarodni gosti, pružajući globalnu perspektivu te dijeleći svoja znanja i iskustva o razvoju i unaprjeđenju ruralnog turizma. O održivom turizmu i pametnim ruralnim zajednicama govorila je Dora Smolčić Jurdana, predsjednica Programskog odbora Kongresa i profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Jedan od iznimno cijenjenih svjetskih stručnjaka Luigi Cabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam predavao je o globalnim standardima za održivi turizam. Europski turizam kao pokretač održivog ruralnog razvoja bila je tema Andreee Staicu, zamjenice Voditelja jedinice za turizam i tekstil, DG Grow, pri Europskoj komisiji. Prvi dio predavanja zaključio je Josip Šešelj, rukovoditelj Službe za lovstvo, Hrvatske šume d.o.o., ujedno i zlatnog sponzora Kongresa na temu Turizam, općekorisne funkcije šuma i ugostiteljstvo u Hrvatskim šumama.

 

Uslijedio je panel Nove mogućnosti u ruralnom prostoru za mlade – izazovi i prilike, kojem su prisustvovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta ispred Europske pučke stranke (EPP za Hrvatsku), Goran Punda, izvršni direktor kooperacije ENNA Fruita, David Pejić, najbolji mladi poljoprivrednik za 2023. i Dario Pocedulić, najbolji mladi poljoprivrednik za 2024.

U izložbenom prostoru, sudionici Kongresa imali su priliku vidjeti bogatstvo tradicije i autohtonih proizvoda vrijednih poljoprivrednika čime se dodatno istaknula važnost podrške lokalnim proizvođačima i očuvanja tradicionalnih vrijednosti i autentičnosti sela. Nakon Dalmatinske marende na rasporedu je bio novi red predavanja s cijenjenim stručnjacima. Temu Turizam vina i vrhunske hrane pred novim izazovima potražnje, uloge lanca opskrbe i lokalnih politika, predavala je Magda Antonioli, viša profesorica na SDA Bocconi School of Management i potpredsjednica ETC-a (European Travel Commission). Ruralni turizam u kontekstu Ruralne vizije i Zajedničke poljoprivredne politike, predavala je Silvia Nanni, DG Agri, Europska komisija. Poboljšanje upravljanja obalnim područjem za osiguranje održivog turizma: Studija slučaja Rezervat biosfere delte Dunava, predavala je Mariana Golumbeanu, potpredsjednica Balkanske udruge za zaštitu okoliša, Nacionalni institut za istraživanje i razvoj mora "Grigore Antipa", Constanta, Rumunjska. Predavanja prvog dana zaključila je tema Održivost kao ključni čimbenik uspjeha agroturizma: iskustva iz Austrije, a znanje je podijelio Hans Embacher, izvršni direktor Urlaum am Bauernhof, Austrija.

Završni panel Prema razvoju pametnog ruralnog turizma u Europi prezentirale su: Carolina Clark, voditeljica projekta u Europskom institutu kulturnih ruta – program Kulturne rute Vijeća Europe, Karolina Taczanowska, Sveulište BOKU Beč, Austrija, Andreas Niederl, viši istraživač na POLICIES – Institut za ekonomsku, društvenu i inovacijsku politiku, JOANNEUM RESEARCH, Austrija, Ljupcho Janevski, Fakultet za turizam, Univerzitet u Skopju, Sjeverna Makedonija, Darija Tankosić, Smartvill – pametna sela Europe, Srbija Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije i Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Za završnicu dana u hotelu Le Meridien Lav održane su tri zanimljive sekcije: Ruralni turizam – međunarodna iskustva, Ruralni turizam i razvoj turističkih proizvoda te Različiti aspekti održivog ruralnog turizma.

Četvrtak je zaokružen s posjetom Sinju pod nazivom Putevima sinjskih alkara, uz obilazak ruralnih dijelova i ljepota sinjskog krajolika. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu nastavlja svoj program i tijekom petka, uz nove uzbudljive teme, radionice i prilike za profesionalni razvoj.

 

 

Slične objave