OPĆINA REŠETARI

Učenici iz OŠ Ante Starčevića Rešetari posjetili Trst i hrvatsku nacionalnu manjinu

REŠETARI, 22. svibanj 2024. – Učenici Osnovne škole “Ante Starčevića” iz Rešteara, 16. I 17. svibnja  u pratnji učiteljica Željke Gospočić, Tatjane Kovačević, ravnatelja Tihomira Batala i načelnika Općine Rešetari Zlatka Age posjetili su grad Trst (Italija) u sklopu projekta „Što mi znači domovina“. Učenici koji su predstavljali našu školu u ovome projektu su: Edita Mikić, Luka i Matej Starčević, Tena i Luka Ugarković, Viktor Horvat, Ena Gospočić, Vita Marosavljević, Klara Slišurić, Nika Pejaković, Filip Orelj i Niko Vučković. Za putovanje su se pripremali nekoliko mjeseci kroz niz projektnih aktivnosti koje su obuhvaćene projektom čiji vrhunac je bilo dvodnevno putovanje i susret s pripadnicima nacionalne manjine Hrvata u Trstu. Jedan od glavnih ciljeva projekta je uspostavljanje suradnje s hrvatskom nacionalnom manjinom u Trstu na više razina te njegovanje i razvijanje hrvatskoga jezika kao i jačanje ljubavi prema domovini kroz razne projektne aktivnosti. Cilj je i ostvarivanje mobilnosti između dviju zajednica i škola kako bi učenici razvijali svijest o životu hrvatskih nacionalnih manjina izvan Republike Hrvatske te razvijanje jezičnog i kulturnog identiteta. Delegacija općine Rešetari u Trstu toplo je primljena u prostorijama Zajednice Hrvata gdje ih je dočekao predsjednik zajednice Damir Murković. Učenike su, kroz dvodnevna organizirana razgledavanja, upoznali sa svim znamenitostima grada Trsta i s njegovom poviješću.

U petak, 17. svibnja, učenici su s učiteljicama, ravnateljem i načelnikom općine primljeni u Gradskoj vijećnici Općine Trst gdje su ih primili zamjenica gradonačelnika Serena Tonel i načelnik za obrazovanje Maurizio De Blasio. Ravnatelja Tihomira Batla i načelnika općine Zlatka Agz u pratnji gosp. Murkovića primio je gradonačelnik Trsta Robert Dipiazze.

Isti dan, u prostorijama slovenske škole u Trstu, dočekala ih je učiteljica hrvatskoga jezika Marijana Šutić sa svojim učenicima koji pohađaju nastavu hrvatskoga jezika uz svoje redovno školovanje u slovenskim ili talijanskim školama. Učiteljica Šutić u okviru dodatne nastave obrazuje 51 učenika pripadnika nacionalne manjine Hrvata, a nastavu održava u Trstu i u obližnjem gradiću Monfalconeu. Nakon lijepe dobrodošlice uslijedilo je predstavljanje aktivnosti koje su provedene u projektu i kratak program učenika domaćina i učenika naše škole.

Delegacija naših učenika i voditelja s oduševljenjem je sudjelovala u svim predviđenim aktivnostima te su na lijep i dostojanstven način predstavili svoju školu. Svi sudionici projekta s veseljem iščekuju ponovni susret koji se planira u sljedećoj školskoj godini kad će njihova delegacija posjetiti našu školu i općinu.

Zahvaljujemo ovim putem Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi te Zajednici Hrvata u Trstu s predsjednikom Damirom Murkovićem na financiranju ovoga projekta koji je svim sudionicima pružio nezaboravno iskustvo, omogućio razvoj prekrasnih prijateljstava i suradnju na obrazovnoj i gospodarskoj razini te je, prije svega, omogućio njegovanje najljepšeg jezika na svijetu.

Tatjana Kovačević, učiteljica hrvatskog jezika

 

 

Slične objave