DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA

27. županijska smotra pjevačkih zborova

NOVA GRADIŠKA, 26. svibanj 2024. -Tradicionalnim susretom pjesme i prijatelja, 27. županijskom smotrom pjevačkih zborova, Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ sinoć je nastavilo dugu tradiciju održavanja ove manifestacije. Uz pjesmu i dobre vibracije, ugostili su svoje drage prijatelje, članove pjevačkih zborova iz više hrvatskih gradova i mjesta.

Posjetiteljima se, uz domaćine, predstavilo Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Sloga“ Pitomača, Hrvatsko pjevačko društvo „Urbata“ iz Davora, Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ iz Cernika, mješoviti pjevački zbor “Lira” Lipovljani, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Sloga” Pitomača i Kulturno umjetnička udruga “Kristal sladorana” Županja.

Dirnuti srca, maštati, putovati, biti iskren, dobar, biti glazbenik, misija je brojnih članova pjevačkih društava koji su se sinoć okupili u dvorani “Relković” novogradiškog Doma kulture na još jednoj, županijskoj Smotri pjevačkih zborova “Susret pjesme i prijatelja”.

Kroz mnoge godine svoga rada i postojanja, Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” uspješno je ustrajalo na tom putu. Nekoliko puta u povijesti “Graničar” je, zbog toga što je njegovao hrvatsku riječ i kulturu bio zabranjivan i morao prestajati s radom. Ali, uvijek iznova plemeniti i vrijedni ljudi ponovno su pokretali rad ovoga društva.

Tako je bilo i 29. siječnja 1993. godine kada je na inicijativu i uz pomoć novogradiškog ogranka Matice hrvatske i Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška ponovno pokrenut rad društva. Od tada to današnjih dana, “Graničar” ponosno pronosi ime našega grada diljem Hrvatske i inozemstva.

Na sinoćnjem koncertu, gosti i domaćini i ovoga su puta pružili istinski glazbeni užitak posjetiteljima sjajnim odabirom skladbi domaćih i stranih autora, a pljesak publike i odobravanje, vjerujemo, i ovoga puta bila im najveća nagrada.

U ime domaćina, riječi dobrodošlice gostima i prijateljima uputila je predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar” Gordana Teslić:

-Radu i slobodi , nek’ nas pjesma vodi, naše je geslo kojega ćemo se držati i u svim godinama pred nama. Hvala svim našim članovima i gostima na ovom prekrasnom druženju, hvala našoj dirigentici Matei Lovrić Trlin, hvala svima onima koji su djelić svoga života utkali u „Graničar. Naše je društvo nešto što se voli, što se živi, prije svega, jedno veliko prijateljstvo i druženje – kaže predsjednica društva Gordana Teslić.

Bio je ovo još jedan istinski glazbenik užitak za sve posjetitelje, i baš, kako i sam naziv smotre kaže, susret pjesme i prijatelja. Druženje je, kao i u svim ovakvim prilikama, nastavljeno onim obveznim “trećim poluvremenom”, druženjem prijatelja uz obećanje da će se sresti i dogodine.

 

Slične objave