NOVA GRADIŠKA

U Goricama čudo neviđeno: ovca ojanjila šestorke

U četvrtak 6. lipnja 2024. godine u naselju Gorice, nedaleko od Nove Gradiške, u ovčinjaku Tomislava Medunića, dogodilo se čudo neviđeno: ovca Romanovske pasmine ojanjila je šest janjića.

 

Tomo, kako ga od milja svi zovemo, već se 20 godina bavi uzgojem ovaca i do sada su njegove ovce janjile najviše trojke, tako da je i on sam ostao u čudu kada je u večernjim satima uz ovcu našao čak 6 janjića. Nažalost, jedno je u međuvremenu uginulo, ali zato ostalih pet je živahno i skakuću oko svoje majke tražeći majčino mlijeko, ali i istražujući svoj novi dom.

 

Naime, Tomo je kao i svakoga ranoga jutra obilazio i namirivao svoje blago te je ubrzo pokraj jedne ovce pronašao 3 bijela janjića. Odmah ih je, kao i inače što čini, premjestio u poseban boks kako bi i majka i bebe imale svoj mir, ali  i posebnu hranu i siguran smještaj.

 

Kako je prognoza da ovih dana neće biti obilnije kiše, onda je Tomo odlučio pokositi svoje livade te nakon što se trava osuši izbalirati sijeno i spremiti ga na prostrani sjenik iznad svog ovčinjaka. Tako je Tomo učinio i u četvrtak nakon namirivanja svoga blaga, a u svoj ovčinjak se vratio predvečer te je u posebnom boksu pokraj ovce i 3 bijela janjića zatekao kako teturaju na slabašnim nožicama još 3 crna janjića. Tomo je odmah shvatio da je ovca u biti ojanjila šestorke i da je to pravo čudo, jer nikada nije čuo da je Romanovska ovca ojanjila šestorke. Potom se Tomo sjetio našeg pokojnog novinara Vijeke Hudolina iz Dragalića, koji bi sigurno odmah proširio vijest o ovom čudu u Goricama. I eto, s malim zakašnjenjem, vijest o čudu u Goricama se ipak širi, a samozatajni Tomo se ne voli isticati pa ga stoga nema ni na priloženim fotografijama.

 

Ovu priču o šestorkama želim završiti s činjenicom da su Tomo i njegova supruga Ivanka, sa svojih troje djece i osmero unučadi, rodbinom, kumovima i prijateljima, lani proslavili 40 godina braka te im želim još mnogo godina zajedničkog života, potom praunučadi, ali naravno i još mnogo janjića.      

 

tekst i foto: Marko Derežanin

 

 

                                                    

Slične objave